Zomerbanden in de winter
Met die zachte winters is het verleidelijk om gewoon door te rijden op je zomerbanden. Maar dat is geen goed idee. De rubbersamenstelling én het profiel van zomerbanden is namelijk totaal anders dan van winterbanden. En dat betekent, dat ook bij Nederlandse winters je zomerbanden minder veilig, minder comfortabel en minder duurzaam zijn. Lees hieronder waarom.
Rij zuinig
Rij Profile
Rij zuinig: zomerbanden slijten sneller in de winter
Je zomerbanden slijten in de winter sneller dan in de zomer. Dat heeft meerdere redenen. Zo wordt het rubber bij lage temperaturen te hard waardoor het profiel sneller slijt. Verder zijn wegen in de winter vaak koud en glad. Je harde zomerband moet dus extra hard werken om grip te krijgen. Ook daardoor gaat het profiel sneller slijten. En tenslotte speelt ook gewicht een rol. In de winter is je auto vaak zwaarder beladen. Zeker als je met al je bagage, wintersportuitrusting en vrienden naar wintersport gaat. En hoe zwaarder je auto, hoe sneller je banden slijten.
Rij veilig
Rij Profile
Rij veilig: met zomerbanden is je remweg veel langer
Een zomerband is gemaakt voor warm weer en een winterband voor kouder weer. Dat merk je vooral bij de remweg. Onder de 7ºC is de remweg van een zomerband altijd langer dan van een winterband. Op een nat wegdek is de remweg al snel vier meter langer. En bij sneeuw soms zelfs 28 meter langer. Zowel het profiel als de rubbersamenstelling van een zomerband is simpelweg niet geschikt voor de wintermaanden.
Rij veilig: met het unieke profiel van winterbanden
Winterbanden hebben een profiel met lamellen; diepe en wijde groeven. Deze fijne groeven in vorm van de letter ‘Z’ masseren als het ware de sneeuw uit de band. De groeven zorgen er ook voor dat je een groter contactoppervlak hebt met de weg. Met andere woorden; met een winterband kun je met een gerust gevoel op wintersport. Je remweg is een stuk korter en je hebt veel minder kans op ongelukken.
Rij comfortabel
Rij Profile
Rij comfortabel: het rubber van zomerbanden is te hard
Om voldoende grip te hebben, moet het rubber van een band zacht zijn. Winterbanden worden zacht bij lage temperaturen zodat je veel grip hebt bij regen, ijs en sneeuw. Zomerbanden worden juist zacht bij hoge temperaturen. In de winter worden zomerbanden dus te hard, waardoor je te weinig grip hebt. Je hebt minder contact met de weg, je gaat eerder glijden en je rijdt dus een stuk minder comfortabel.
Rij verstandig
Rij Profile
Rij verstandig: zomerbanden zijn gemaakt voor warm weer
Winterbanden hebben een totaal andere rubbersamenstelling dan zomerbanden. Daardoor presteren zomerbanden optimaal bij temperaturen hoger dan 7ºC en winterbanden juist bij temperaturen onder de 7ºC. Wil je zeker weten dat je gecertificeerde winterbanden hebt? Je kunt ze herkennen aan de code M+S en/of het sneeuwvloksymbool. Met deze banden rij je gerust door alle winterse omstandigheden.
Rij verstandig: hier zijn winterbanden wel verplicht
In Nederland zijn winterbanden niet verplicht. Maar in veel landen met wintersportgebieden wel. Zo moet je in Duitsland verplicht op winterbanden rijden bij winterse omstandigheden. Als je op zomerbanden rijdt, kun je een flinke boete krijgen. Dus ga je in de wintermaanden op wintersport? Zorg dan dat je goed voorbereid bent. En check in welke landen winterbanden verplicht zijn.
Rij verstandig: ook niet in de zomer op winterbanden
Zomerbanden in de winter is geen goed idee. En winterbanden in de zomer ook niet. Dat heeft wederom met het rubber te maken. De rubbersamenstelling van winterbanden presteert optimaal bij temperaturen onder de 7°C. Hoe warmer het is, hoe zachter het rubber. En daardoor heb je in de zomer met winterbanden een veel langere remweg. Laat dus op tijd je winterbanden wisselen voor zomerbanden.
Plan jouw bandenwissel bij Profile
Zorg dat je de wisseldrukte voor bent en plan direct een afspraak bij jouw Profile.
Antwoord op vragen over winterbanden
Ja, door het speciale profiel en de rubbersamenstelling heb je met winterbanden meer grip op de weg en sta je sneller stil. Voorkom dus ongelukken en rij bij nat weer en bij temperaturen onder de 7°C altijd op winterbanden. Wij raden je aan om van oktober t/m maart te kiezen voor winterbanden.
Winterbanden worden in steeds meer Europese landen verplicht. In Nederland zijn winterbanden niet verplicht, maar wij raden het je wel aan. Bij temperaturen onder de 7°C rij je altijd veiliger op winterbanden. In Duitsland ben je verplicht om op winterbanden te rijden bij winterse omstandigheden. Wil je zeker weten dat je goed zit? Rij dan van oktober tot en met maart in Duitsland op winterbanden. En rij je in een land zonder winterbanden terwijl ze daar wel verplicht zijn? Dan kun je een flinke boete krijgen. In onder andere deze landen zijn winterbanden verplicht:
- Duitsland
- Oostenrijk
- Kroatië
Bekijk hier in welke landen winterbanden verplicht zijn:
Waar en in welke landen zijn winterbanden verplicht?- Kortere remweg en minder kans op ongelukken onder de 7°C
- Betere wegligging dankzij de zachtere rubbersamenstelling
- Meer grip op de weg dankzij de lamellen in het profiel
- Meer veiligheid voor jou, je passagiers en medeweggebruikers
- Je spaart jouw zomerbanden: deze gaan dus langer mee
Ja, je kunt bij Profile ook winterbanden huren. Dus rij je niet vaak in de winter? Maar ga je wel een weekje of twee naar de sneeuw? Dan is huren een goed idee. De rest van het jaar kun je dan bijvoorbeeld op all-season banden rijden. Kom naar een Profile vestiging bij je in de buurt. Onze experts kunnen je alles vertellen over het huren van winterbanden.
Lees meer over winterbanden hurenOm winterbanden zo goed mogelijk te laten presteren, is het belangrijk dat de banden de juiste bandenspanning hebben. De juiste spanning zorgt namelijk voor optimale grip. En hoe beter de grip, hoe veiliger je de weg op kunt in de winter. Als de bandenspanning niet goed is, heeft de band bovendien een langere remweg en kan de band sneller beschadigen. Verder is er dan ook meer wrijving tussen de band en het wegdek, waardoor je meer brandstof verbruikt. De juiste bandenspanning voor winterbanden ligt normaal tussen de 2.0 en 4.0 bar. Dit verschilt echter per merk, per type en per formaat winterband. Kijk in onze bandenspanningstabel voor de juiste spanning van jouw band. Je kunt de juiste spanning trouwens ook vinden in het instructieboekje van jouw auto en soms ook op een sticker in het portier of de tankklep. Of kom langs bij Profile, dan brengen we jouw banden gratis op de juiste spanning. Om winterbanden niet te laten beïnvloeden door schommelende temperaturen is het verstandig om de banden altijd met 0.2 bar extra te vullen.
De minimale profieldiepte van nieuwe winterbanden is 9 mm. Over het algemeen slijten winterbanden minder snel dan zomerbanden. Winterbanden moeten er altijd voor zorgen dat je veilig de weg op kunt. Daarom adviseren we je om winterbanden te vervangen als je nog maar 4 millimeter profiel hebt. Als een winterband minder dan 4 millimeter profieldiepte heeft, verliest het z'n unieke eigenschappen. Het wordt dan eigenlijk een zomerband. Wil je meer weten over de profieldiepte van alle soorten banden? Lees dan verder op onze pagina over bandenprofiel.
Winterbanden zijn niet alleen veiliger bij sneeuw. Ook bij ijs, een flinke regenbui en zelfs bij vallende bladeren heb je met winterbanden veel meer grip. Je kunt ervan uitgaan dat je bij temperaturen onder de 7 °C altijd veiliger rijdt met winterbanden.
Niet iedereen heeft thuis voldoende ruimte om vier autobanden op te slaan. Bovendien is het ook een hoop heen en weer gesleep twee keer per jaar. Laat je banden daarom voordelig opslaan bij Profile. Ze liggen dan onder de ideale omstandigheden en ze zijn meteen verzekerd tegen brand of diefstal.
Zelfs nieuwe zomerbanden met veel profiel bieden minder grip in de winter dan winterbanden. Winterbanden hebben namelijk een andere rubbersamenstelling waardoor je op een glad of nat wegdek meer grip hebt en dus veiliger de weg op kunt.