Banden voor alle auto’s en automobilisten
Of je nou een kilometervreter bent of een zondagsrijder: gemiddeld zitten we zo’n 20% van ons leven in de auto. En dan natuurlijk het liefst zo comfortabel en zo veilig mogelijk. Dat begint allemaal bij de band. Dat is namelijk het enige contactpunt tussen de weg en jouw auto. Profile vertelt je graag wat voor banden er allemaal zijn en welke band perfect is voor jou en jouw auto.
Profile. Beter. Sneller. Verrassend voordelig.
Wat doet welke band?
Winterbanden, zomerbanden, all-seasonbanden; wat is het verschil precies? Als expert in banden leggen we het je graag uit.
Winterbanden
Door het bijzondere profiel en de speciale rubbersamenstelling heb je in de winter meer grip op de weg en een kortere remweg.
Zomerbanden
Meer comfort, meer grip en een kortere remweg op een warm wegdek. Door het profiel en het rubber blijft je band namelijk altijd hard.
All-season banden
Deze band heeft de unieke eigenschap om zich steeds aan te passen aan de veranderende temperaturen en omstandigheden van het wegdek.
Runflat banden
Bij een lekke band zie je een waarschuwing op je dashboard, blijft je auto bestuurbaar en kun je nog 80 kilometer veilig doorrijden.
Bestelwagen banden
Voor de juiste band kijken we niet alleen naar je lading maar ook je rijgedrag en de afstanden die je aflegt.
SUV banden
Omdat jouw SUV groter en zwaarder is dan andere type auto’s heb je comfortabele banden nodig die onder alle omstandigheden voldoende grip bieden.
Caravan banden
Door hun gewicht hebben campers, caravans en busjes een hogere wieldruk. Dat vraagt om speciale banden met een hoger draagvermogen.
Drie voordelen van Profile
Altijd een vestiging in de buurt
Groot aanbod in SUV-banden
Het beste advies van onze experts
Koop niet zomaar een band. Let op deze punten.
De juiste band kiezen is belangrijker dan je denkt. Omdat je band het enige contactpunt is tussen de weg en je auto, moet de band perfect bij je passen. Bij het vermogen en het gewicht van jouw auto natuurlijk. Maar ook bij je rijstijl, het aantal kilometers dat je elk jaar aflegt, of je veel in de stad of op de snelweg rijdt en bij de eisen die je stelt aan je band over zuinigheid, duurzaamheid en geluid.
Kom je er zelf niet uit? Onze experts geven je graag persoonlijk en vrijblijvend advies. Neem contact op met een vestiging bij jou in de buurt. Of vul je kenteken in bovenaan deze pagina, dan helpen we je direct bij het vinden van jouw perfecte band.
Hoe lang kan een autoband mee? Check het profiel
Als je banden nog maar 1,6 mm profiel hebben, ben je wettelijk verplicht om ze te vervangen. Wij raden echter aan om zomerbanden en all season banden te vervangen bij 2 mm profiel en winterbanden bij 4 mm profiel. Als je banden te weinig profiel hebben, doen ze niet meer waar ze voor gemaakt zijn. Wissel dus op tijd je banden, zodat je altijd voldoende grip hebt en veilig de weg op kunt.
Hoe lang kan een band mee? Check de leeftijd
Zijn je banden 6 jaar of ouder? Laat ze dan vervangen of in ieder geval goed controleren. Banden ouder dan 10 jaar zijn echt te oud en moet je laten vervangen. Ook als ze nauwelijks gebruikt zijn en nog genoeg profiel hebben. Door uitdroging - maar ook door vervuiling, zonlicht en uv-straling - is de conditie van de band niet goed genoeg meer. Voorkom ongelukken en vervang dus op tijd je banden.
Hoe oud is mijn band? Kijk op de zijkant
Je kunt zelf heel eenvoudig ontdekken hoe oud je band is. Op de zijkant van de band staat namelijk een code met vier cijfers. De eerste twee cijfers staan voor de week waarin de band is gemaakt en de laatste twee cijfers voor het jaar.
De code 3918 geeft aan dat de band in week 39 van 2018 is gemaakt. En als je het getal 2121 ziet, dan is jouw band geproduceerd in de 21e week van 2021.
Kwaliteitsbanden voor elke portemonnee
Aan elke band hangt een ander prijskaartje. Gelukkig heeft Profile voor elke portemonnee een perfecte kwalitatieve band. Van banden met een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding tot premium banden van topmerken.
Kun je niet kiezen? Neem dan contact op. Onze experts geven graag persoonlijk en vrijblijvend advies. Zodat je altijd met een perfecte band de weg op gaat.
Onze bandenmerken
Veelgestelde vragen over autobanden
Wil je nog meer weten over autobanden? Bijvoorbeeld over het belang van bandenspanning en wanneer je eigenlijk moet wisselen van zomer- naar winterbanden? Kijk dan even naar onze antwoorden op de veelgestelde vragen over autobanden.
De profieldiepte van je autobanden is wettelijk vastgelegd. De wet hanteert een minimale profieldiepte van 1,6 mm. Voor je veiligheid adviseren wij je echter om een zomerband of all-season band al te vervangen bij minder dan 2 mm profieldiepte.
Voor winterbanden is dit anders. Winterbanden hebben namelijk meer profieldiepte dan zomerbanden of 4-seizoenenbanden. Op die manier heb je meer grip bij winterse weersomstandigheden. Wij adviseren om winterbanden te vervangen als de profieldiepte minder dan 4 mm is. Als winterbanden minder profiel hebben, doen ze namelijk niet meer waarvoor ze gemaakt zijn. Wil je meer weten over het bandenprofiel van alle soorten banden? En wil je weten hoe je de profieldiepte van jouw banden kunt meten? Lees dan verder op onze pagina over het bandenprofiel.
Banden wisselen is niet verplicht, maar wel aan te raden. Voor je eigen veiligheid en voor die van je medeweggebruikers. Zomerbanden en winterbanden hebben namelijk een ander profiel en een andere rubbersamenstelling. Daardoor heeft een winterband meer grip op een nat, besneeuwd en bevroren wegdek bij lage temperaturen. En bij hogere temperaturen is de remweg met zomerbanden juist een stuk korter. Het is dus belangrijk om elk seizoen met de juiste banden te rijden. Kom in maart of april langs om zomerbanden te monteren en in oktober of november voor de winterbanden.
Rij je niet veel kilometers in een jaar? En rij je niet vaak in winters weer? Dan kunnen all-season banden een oplossing zijn. 4-seizoenenbanden slijten over het algemeen wel sneller, maar leveren wel in alle seizoenen goede prestaties. Als je op all-season banden rijdt, hoef je dus niet twee keer per jaar langs te komen om banden te wisselen.
Afhankelijk van je rijstijl, de weersomstandigheden en het wegdek gaat een band gemiddeld 20.000 tot 50.000 kilometer mee.
De vanaf prijs voor een bandenwissel bij Profile is €72.- voor een volledige set als de band reeds op de velg zit. Afgekort noemen we dit ook wel een bandenwissel op velg.
Ook voor een bandenwissel van zomer naar winter kun je bij ons terecht. Een wissel waarbij de winterbanden en zomerbanden gemonteerd of gedemonteerd moeten worden, kan vanaf €144.- Deze prijs is inclusief balanceren van de banden.
Voor de exacte prijs kun je vrijblijvend contact opnemen met een Profile vestiging in jouw buurt.
De juiste bandenspanning is voor elke band anders. Kijk in onze bandenspanningstabel voor de juiste spanning van jouw band. Je kunt de juiste spanning trouwens ook vinden in het instructieboekje van jouw auto en soms ook op een sticker in het portier of de tankklep. Of kom langs bij Profile, dan brengen we jouw banden gratis op de juiste spanning. Het is belangrijk om te rijden met de juiste bandenspanning. Als de spanning te hoog of te laag is, heeft je band minder grip en heb je een groter risico op een klapband. Bovendien verbruik je dan meer brandstof en slijten je banden sneller waardoor je ze ook sneller moet vervangen. Kortom, met de juiste bandenspanning rij je zuiniger en veiliger.
De juiste bandenspanning zorgt ervoor dat je band optimaal presteert. Als de bandenspanning te hoog of te laag is, dan kan een band niet optimaal functioneren. Je band heeft dan minder grip en je hebt een groter risico op een klapband. Bovendien verbruik je met een verkeerde bandenspanning meer brandstof en slijten je banden sneller waardoor je ze ook sneller moet vervangen. Kortom, met de juiste bandenspanning rij je zuiniger en veiliger.
Een band wordt tegenwoordig bijna niet meer gerepareerd. De meeste auto’s rijden namelijk op runflat banden. Op deze banden kun je bij een lekke band nog even doorrijden. Bij een snelheid van gemiddeld 80 km/u kun je nog 80 kilometer doorrijden. Ver genoeg dus om naar een Profile vestiging in de buurt te komen. Auto's die op runflat banden rijden hebben dan ook geen reservewiel meer achterin liggen. Door het stevige en hittebestendige materiaal kan een lekke runflat band vaak niet worden gerepareerd. Heb je geen runflat band? Dan controleren we grondig de binnenkant van de band om te kijken of reparatie nog mogelijk is. Als we de band repareren dan zorgen we ook voor het balanceren en uitlijnen. En we zorgen er natuurlijk voor dat je banden de juiste spanning worden gezet.
De profieldiepte van je banden kun je zelf eenvoudig meten. Zorg dat je een goede bandenprofielmeter hebt. En meet niet alleen in het midden van de band, maar ook aan de binnenkant en aan de buitenkant. Je band kan namelijk altijd scheef zijn afgesleten. Als je wordt gecontroleerd, dan kijkt de politie altijd naar het deel van de band waar het profiel het laagst is.
Als je zomer- of all-season band minder dan 1,6 millimeter profiel heeft, zie je bovendien slijtage-indicatoren tevoorschijn komen. Deze Tread Wear Indicators (TWI) zijn gelijkmatig verdeelde dwarsstreepjes in de langsgroeven. Je ziet die streepjes dan verschijnen over de hele bandomtrek. Winterbanden hebben extra slijtage-indicatoren. Die worden zichtbaar bij een profieldiepte van 4 millimeter. Als de profieldiepte minder wordt, nemen de rijeigenschappen van de winterband heel snel af.
In de volgende gevallen adviseren we om autobanden te vervangen:
- Als je zomer- of all-season band minder dan 2 millimeter profiel heeft.
- Als je winterband minder dan 4 millimeter profiel heeft.
- Als je band tekenen van veroudering vertoont zoals scheurtjes of uitdroging.
- Als je band beschadigd is.
- Als je band plotselinge slijtage vertoont.
Hoe meer je banden slijten, hoe langer de remweg. Ga dus altijd met voldoende profieldiepte de weg op. Voor je eigen veiligheid en voor de veiligheid van je medeweggebruikers.