APK eisen en controlepunten voor personenauto's
Bij een APK-keuring controleren we of je auto nog voldoet aan de wettelijke veiligheids- en milieueisen. Dat doen we snel en eerlijk.
APK-keuring volgens de RDW voorschriften
We keuren de personenauto standaard volgens de RDW voorschriften. Dit betekent dat we de auto keuren op de onderdelen van de binnenkant, onderkant, voorkant, zijkant en achterkant van de auto. Bij alles wordt gelet op verkeersveiligheid (remmen, wielophanging, schokdempers, banden, stuurinrichting, verlichting en carrosserie), milieu (uitstoot van uitlaatgassen en aanwezigheid van onderdelen als een roetfilter en katalysator) en registratie (kilometerstand, voertuigidentificatienummer en de gebruikte brandstof). Op deze pagina lichten we deze vijf punten uitgebreid toe.
Wil je meer informatie over de APK bij Profile? Kijk dan hier.
Binnenkant. Bij de APK controleren we je auto op de volgende punten
- Gordels: heb je een auto van na 30 september 2000? Dan moeten alle zitplaatsen in de auto een gordel hebben. Ze moeten goed bevestigd zijn, ze mogen niet beschadigd zijn en ze moeten een goed werkende blokkering hebben.
- Zitplaatsen
- Claxon: personenauto’s moeten zijn voorzien van ten minste een geluidssignaalinrichting die bestaat uit een goed werkende hoorn met vaste toonhoogte. Een samenstel van zodanige, tegelijk werkende hoorns wordt als één hoorn beschouwd.
- Snelheidsmeter: personenauto’s van na 30 juni 1967 moeten een goed werkende snelheidsmeter hebben, die ook ‘s nachts voor de bestuurder goed afleesbaar is.
- Spiegels
- Ontwaseming: heb je een auto van na 30 september 1971? Dan moet de auto een goedwerkende installatie hebben om de voorruit te ontdooien en te ontwasemen.
Onderkant. Bij de APK controleren we je auto op de volgende punten
- Stuurinrichting: de wielen van personenauto’s moeten goed reageren op de draaiing van het stuurwiel. De stuurbekrachtiger moet goed werken en mag geen ernstige lekkage vertonen.
- Draagarm: de assen moeten goed aan het voertuig zijn bevestigd en morgen geen breuken of scheuren vertonen. Verder wordt er rondom de draagarm nog naar acht andere punten gekeken.
- Roest
- Brandstofsysteem
- Assen
- Uitlaat
- Veersysteem: personenauto's moeten een goed werkend veersysteem hebben. De onderdelen van het veersysteem mogen geen breuken of scheuren vertonen. Ze mogen ook niet ernstig door corrosie zijn aangetast en ze moeten deugdelijk zijn bevestigd.
- Reminrichting
Voorkant. Bij de APK controleren we je auto op de volgende punten
- Banden en ophanging: je banden mogen niet beschadigd zijn of uitstulpingen vertonen. De minimale profieldiepte is 1,6 mm. Overigens adviseren wij om je banden al te verwisselen bij 2 mm. Het is verder belangrijk dat de banden die op dezelfde as zitten ook dezelfde bandenmaat hebben.
- Lichten, lichtsignalen en retro-reflecterende voorzieningen
- Kenteken (identificatie): De personenauto moet in overeenstemming zijn met de op de voor het voertuig afgegeven kentekencard of kentekenbewijs. De kentekenplaten moeten vastzitten en goed zichtbaar zijn.
- Motor: bij de motor kijken we onder andere naar het brandstofsysteem, het geluid en milieu, motorsteunen en accu en bedrading.
- Ruiten: de voorruit mag geen beschadiging hebben. Je mag de voorruit blinderen, maar met een minimum lichtdoorlatendheid van 55%.
- Spiegels: auto’s na 25 januari 2010 moeten een linker- en rechterbuitenspiegel hebben en een binnenspiegel. Uiteraard mogen je spiegels niet beschadigd zijn.
- Bij de carrosserie kijken we onder andere naar de deuren, motorkap, kofferdeksel, spiegels en zitplaatsen.
- Roetfilter: vanaf 1 juli 2022 is het verplicht om dieselvoertuigen met een roetfilter bij de APK te keuren op het aantal deeltjes dat wordt gemeten. Als het aantal deeltjes te hoog is, wordt het voertuig afgekeurd.
Zijkant. Bij de APK controleren we je auto op de volgende punten
- Wielen: de wielen en velgen mogen geen breuken, scheuren of andere schade vertonen. Bovendien moeten ze goed zijn bevestigd.
- Lichten, lichtsignalen en retro-reflecterende voorzieningen
- Deuren: de deuren van je auto moeten goed sluiten en mogen niet in ernstige mate door corrosie zijn aangetast.
- Roest: we controleren op roest rondom het chassisraam, op de bovenbouw en op het frame. De bovenbouw moet goed op het onderstel zijn bevestigd.
- Banden en ophanging: zie de eerder genoemde uitleg hierboven.
- Brandstofsysteem: alle onderdelen van het systeem moeten veilig zijn. Er mag geen lekkage plaatsvinden en de dop moet afgesloten zijn.
Achterkant. Bij de APK controleren we je auto op de volgende punten
- Kenteken (identificatie)
- Kofferdeksel
- Trekhaak
- Uitlaat
- Spiegels
- Lichten, lichtsignalen en retro-reflecterende voorzieningen
De details van deze punten kun je vinden bij de alinea’s over de voorkant en de zijkant.
RDW richtlijnen
Ben je benieuwd naar het complete overzicht van richtlijnen van het RDW? Deze kun je inzien op de website van het RDW.