Profile. Beter. Sneller. Verrassend voordelig.

Uitleg velgmaat

Velgmaten auto. Ontdek hoe je de maat van je velg kunt bepalen. En ontdek hoe de ingewikkelde maatcodering precies is opgebouwd.

Benieuwd wat de perfecte velg is voor jou? Vul je kenteken in. Dan vind je snel en eenvoudig de juiste velg.

content_uitleg_velgmaat.jpg

Uitleg van de velgmaat

Een velg moet natuurlijk perfect worden gemonteerd. Voor de looks, maar vooral voor de veiligheid. Als je een nieuwe velg gaat kopen, is het dus belangrijk om de juiste maat van de velg te weten. De maat wordt meestal uitgedrukt in inches en geeft onder andere de diameter van de velg aan, de breedte en de diameter van de steekcirkel

Voorbeeld met velgmaat: 8½Jx17H2 LK100/5 ET35

Hoe moet je de velgmaat aflezen? We gebruiken deze ingewikkelde maat even als voorbeeld. Met deze code laten we je zien hoe een velgmaat wordt omschreven. Zo’n maat is als volgt opgebouwd:

Dit cijfer geeft de breedte van de velg aan in inches: de velgbreedte. De breedte wordt altijd gemeten tussen de buitenste randen van de velg. Het rubber van de band moet altijd 10 tot 30 mm breder zijn dan de velgbreedte, zodat de band goed op de velg past. Dat betekent dat een band met een breedte van 185 mm vaak wordt gemonteerd op een velg met een breedte van 6 inch. En op een velg met een breedte van 7 inch worden vaak banden gemonteerd van minimaal 195 mm en maximaal 225 mm.

J

Deze letter is de hoorncode en beschrijft de vorm van het velgbed. Dat wordt ook wel het kraagprofiel, de kraagrand of de velgbedvorm genoemd, J maat velg staat in dit geval voor 17,3 mm. Andere codes kunnen zijn K (19,6 mm), JK (18 mm) en L (25,4 mm).

X

Deze letter geeft aan dat het een eendelig wiel is. Een wiel bestaat uit twee onderdelen: een wielbasis en een wielbed. Bij het maken van een wiel kan ervoor worden gekozen om deze twee delen samen te smeden of om als één deel te gieten. In het geval van onze maat is er gekozen voor het gietproces en is het dus een eendelig wiel. Dit is overigens ook het meest voorkomende type.

17

De inch velgmaat. Dit getal is de diameter van de velg, dus de diagonale grootte. De diameter wordt altijd aangegeven in inches. Veel auto’s hebben tegenwoordig 15, 16 of 17 inch velgen. Maar ook grotere velgen – zoals 18 inch en 19 inch - zijn momenteel erg populair.

H2

De velg in ons voorbeeld heeft een dubbele hump. Na de velgrand zie je dus twee bulten. Andere soorten velgen hebben een enkele hump, een flat hump of een special ledge. Deze codering kan vooral belangrijk zijn als je op runflat-banden rijdt.

LK 100/5

Deze code geeft de diameter van de steekcirkel aan in millimeters. De ruimte tussen de boutgaten is bij onze velg dus 100 mm. Het tweede getal geeft het aantal boutgaten aan, in dit geval dus 5.

ET35

ET waarde velgen aflezen doe je met deze code. De ET-waarde van ons voorbeeld is 35 mm. ET is een afkorting voor de Duitse term “Einpress Tiefe”. In het Nederlands zouden we dit de wielbolling noemen en in het Engels offset. Een velg bestaat uit twee delen: een deel waar je band op gemonteerd wordt, en een deel waarmee het wiel aan je auto wordt gemonteerd. Als het tweede deel – de schijf – precies in het midden van de velg zit, dan is de ET-waarde 0 mm. Hoe hoger dit getal, hoe meer de velg naar binnen valt. Hoe lager het getal, hoe meer de velg naar buiten steekt.

Naafgatdiameter

Bij sommige velgen wordt ook de diameter van het naafgat weergegeven. Het naafgat is de uitsparing in de velg voor de as van de auto. De velg wordt gecentreerd gemonteerd op de as. Als het naafgat te groot is, kan dat worden aangepast met centreerringen of passtukken. Als het gat te klein is, dan past de velg simpelweg niet.

Benieuwd wat de perfecte velg is voor jou? Vul je kenteken in. Dan vind je snel en eenvoudig de juiste velg.